lovastábor és fedett lovarda
gyerekeknek és felnőtteknek
szórakozás, kikapcsolódás
2011. 12. 05. 15:24

Rejtvény-Mizsei Lovastanyán/Első feladvány

Kedves Táborosaink!

Tájékoztatlak Benneteket, hogy a mai nappal rejtvényt indítunk lovardánkban. Csak Nektek, csak értetek...

 

Feladvány: Minden hónap első hetében egy magyar szerző könyvéből részletet töltünk fel weboldalunkra. Feladat, hogy a szerző és a könyv címét küldjétek meg részünkre. Tehát amennyiben nem tudjátok az első részletből megfejteni a megoldást a második részletből lehet hogy sikerülni fog. Légyszíves feladványotokhoz minden esetben írjatok nevet és címet, hogy értesíthesselek Benneteket amennyiben nyertetek.

Nyeremény: 2012-ben meghirdetett nyári tábor INGYENES részvétele egy fő részére.

Szabályok: Az nyer, aki elsőként megküldi a feladatban szereplő könyv címét és szerzőjét. Bárki beküldheti a feladványt, mert a részére kiállított 2012-es tábor részvételi jegye átruházható. Több megoldás is beküldhető egy Feladó részéről. Amennyiben meg van a Nyertes, azt a weboldalunkon szerepeltetni fogjuk, így mindíg figyelemmel kísérhetitek, hogy versenyben vagytok-e még.

 

1. részlet a könyvből:

"A székely határőrezredek felállítása, s az ehhez fűződő események a székelység keserű emlékei közé tartoznak. A székelyek a nemzeti királyok korában épp úgy, mint az erdélyi fejedelmek országlásának idején, mindenkor készségesen szállotak hadba saját vezéreik, székkapitányaik vezetésével, s éppen a vállalt hadi szolgálat fejében nyerték a nemességet. Erdély a török s a török szolgálatban portyázó tatár hadak országútja volt, a Székelyföld sokat szenvedett. De a szinte szüntelen küzdelem és véráldozat ellenére is a székelység nagy része megmaradt szabad, hagyományaira büszke, függetlenségéhez ragaszkodó népnek. Ez a helyzet csak a császári uralom beálltával változott meg gyökeresen. A változott viszonyok okozták, hogy amikor Mária Terézia 1763-ban elrendelte a székely határőrség felállítását, a székelyek bizalmatlanul, sőt ellenszenvvel fogadták ezt az intézkedést. Az összeíró tisztek ugyan azzal bíztatták őket, hogy a katonáskodás révén azok is megszabadulhatnak a jobbágysorból, akik már régen elvesztették kiváltságaikat, s a közrendbeli székelyek általában felszabadulhatnak földesuraik kénye-kedve alól. A székelység azonban idegennek érezte a császári uralmat, ezért a muszáj-katonáskodásban gyűlöletes kényszert látott, s annak sem örült, hogy a határőrterületek lakosságát kivették a polgári közigazgatás fennhatósága alól és katonai parancsnokság alá helyezték. Nyugtalanság, majd helyenként határozott ellneállás ütötte fel fejét a Székelyföldön. A császári katonaság részéről erőszakosságok történtek, amire a felfegyverzett székely csoportok hasonlóval válaszoltak."

 

Sok sikert, nagyon várom a megfejtéseket!

 

Mizsei Lovastanya